dissabte, d’abril 16, 2011

Cavalleria Rusticana i Pagliacci al Liceu. La meva visió

He tingut la sort de poder assistir a la representació de dues òperes (que d'altra banda gairebé sempre es programen juntes) de dos autors diferents. Cavalleria Rusticana (que no té res a veure amb cavalls, sinó que vol dir una cosa semblant a honor rústic), de Pietro Mascagni, i Pagliacci (Pallassos), de Ruggiero Leoncavallo. El dia que hi vaig anar, que va ser dimecres 6 d'abril, els intèrprets van ser Paoletta Marrocu com a Santuzza a Cavalleria (va estar magistral en la interpretació, tot i que en algun moment va flaquejar), José Ferrero va fer de Turiddu, va esar molt correcte, i Mamma Lucia va ser Victoria Livengood. Lola era interpretada per Claudia Schneider, embarassada bastant avançada (potser hauria hagut d'interpretar Santuzza en el seu estat i no Lola, no ho sé...) El baríton George Gagnidze és possible que tingués un dia fluix, perquè a nivell interpretatiu va estar bé, però li va faltar veu. El repartiment va estar prou bé, però jo he de destacar el cor: la polifònica de PuigReig. Van estar fantàstics.

A Pagliacci, encara va millorar la cosa. El pallasso Canio era interpretat pel tenor Piero Giuliacci, que va estar molt bé a nivell interpretatiu, de força i de color, tot i que els "arrebatos" en algunes notes, que entenc que deuen ser part de la seva empremta, no m'acabaven de fer el pes. Em va agradar molt la Nedda Olga Mykytenko, em va encantar Vittorio Vittelli fent de Pròleg i de Tonio, i em va entusiasmar Jean-Luc Ballestra que va fer un Silvio potser més atractiu i tot del que demana l'obra (encara que el vestit de sastre li anava 3 talles més gran...). Ballestra té una veu potent, amb una projecció magistral, mantenia les notes amb força sense tremolar de cap manera, la seva veu omplia l'escenari. No sé com ho faria a nivell interpretatiu, però pel que fa a la veu faria un Canio fenomenal. Aquí, el cor es va complementar amb el Cor Infantil dels Amics de la Unió de Granollers. Un 10 per al cor, també a Pagliacci.
I ens en vam anar cap a casa amb un regust de voler tornar-hi una altra vegada A veure si hi puc anar amb els nens. Els encantarà. Si són capaços de veure Anna Bolena tal com ho van fer, aquestes els encantaria.
Una recomanació: si no has anat mai a l'òpera i vols saber si t'agrada o si et pot agradar: ves a veure aquestes dues òperes. Per iniciar-se és, potser, la millor opció. Sort!

A la foto, Jean-Luc Ballestra, Silvio, amant de Nedda (en aquesta foto Angeles Blancas)

3 comentaris:

josep ha dit...

Eva,
Totalment d'acord amb tu, aquestes dues òperes son d'aquelles que "fan afició" i per tant de les més recomanables per a tots aquells que no estan acostumats a anar a l'òpera.
Una abraçada

josep ha dit...

Eva,
Totalment d'acord amb tu, aquestes dues òperes son d'aquelles que "fan afició" i per tant de les més recomanables per a tots aquells que no estan acostumats a anar a l'òpera.
Una abraçada

evadonat ha dit...

És un honor que hi estiguem d'acord! Gràcies!!