dimarts, de juny 20, 2006

Clément Rosset. "La demagògia sempre guanya"

Podria titular aquest posting de moltes maneres, amb moltes cites seves, perquè aquest filòsof és molt coherent, tot apunta cap al mateix.
Acabo de llegir una entrevista a Clément Rosset, un filòsof francès bastant catastrofista, però no per això menys interessant.
"La il·lusió no és realitat".
"La demagògia sempre guanya".
"A és A".
"Cal dir i pensar allò que és perquè allò que és, és. I el que no, no és"
...
"Rebutjar la realitat constituteix el pitjor dels perills"
.
Semblen obvietats, oi?
Jo em quedo amb el Rosset valent.
Sembla obvi que la il·lusió no és realitat, però no és tan obvi que la il·lusió, el "doble" (com li'n diu ell), sol ser una fugida endavant, encara que vulguem creure que és un motor.
Jo estic d'acord amb ell que el motor dels canvis hauria de ser la voluntat de canviar la realitat un cop es coneix realment, encara que mai arribarem a allò ideal. "La desil·lusió engendra serenitat". Rosset anima a fer net, destruir, analitzar, fer tabula rasa per construir a partir del coneixement de la realitat pura, amb la consciència de les eines reals i realistes per fer possible només allò que pot arribar a ser. Que segur que no és poc.
El que no és gens fàcil sovint és arribar a discernir una possible realitat d´una il·lusió...
Si pot ser real, és possible!!
En el món triomfa la demagògia, el "fer creure que"... per fer actuar la gent d´una determinada manera.
Crec que Rosset té raó, i també estic convençuda que podem donar-hi la volta.
Atès que l'home utilitza la il·lusió, que la "demagògia sempre guanya", podem anar en contra d'ella per viure i re-construir el (nostre) món serenament com diu ell, o també podem utilitzar-la per als nostres propòsits. Aquí rau el nostre lliure albir.
I acabo amb una altra cita seva.
"L'alegria de viure és la suma de les alegries de la vida".
A és A.
I ara, a treballar! --perquè pot ser una A central, o velar, o gutural, o palatal, o dental, o nasal, o sorda... tot dependrà de com col·loquem els ressonadors vocals: la llengua, els llavis, les dents, l'obertura de la boca, de la gola... amb tots els matisos que aquests canvis representaran per al so A, això sí, continuarà sent A--.